Arxellence 2

Projektni tim:

Branislav Folić
Milutin Folić
Ana Uskoković

Stefan Stanojević
Milena Vukmirović
Aleksandar Ćopić
Milena Ivanović
Bojana Bajkić
Vera Visković
Neno Kovačević

3D: Aleksandar Ćopić

Konkursno rešenje usmereno je na sagledavanje uticaja povećanog zagrevanja prisutnom u urbanim sredinama na Solun i predlaže strateško postavljanje vegetacije i „zelene“ infrastrukture (zelenih krovova, drvoreda, zelenih zidova, itd.) kao način za poboljšanje lokalne mikroklime i smanjenja uticaja klimatskih promena.

Projektni slogan, O2 = Olives + Oranges, je stvoren spajanjem početnih slova lokalnog grčkog voća – Olives and Oranges – koje zajedno stvaraju O2, hemijski simbol kiseonika. Kiseonik se može tumačiti kao pokretač života, suprotno od CO2 (ugljen-dioksid). Odnosno, masline i pomorandže pružaju simbolično i kulturno značenje koje uspostavlja pojmove otpornosti i prosperiteta. U samom projektu predviđena je sadnja drveća masline duž pešačkih staza, a drveća pomorandže na glavnim trgovima.

Glavni motiv ovog rada je oživljavanje zapostavljenog urbanog tkiva fromiranjem ambijenata koji ce stimulisati društvene interakcije i kreativnost doprinoseći stvaranju zdravog životnog stila. Ovo je postignuto formiranjem horizontalne i vertikalne mreže otvorenih urbanih prostora koja se sastoji od niza ulica, trgova, zelenih podijuma i izdignitih platformi.

scroll